csulkos bableves receptA férfiak nagy kedvenc levese a csülkös bableves. Igazán gazdag alapanyagokban, így nagyon laktató is egyben. Ha ezt a levest adjuk egy otthoni menüben, akkor már a következő fogással nem kell sokat bajlódnunk, elég egy piskóta vagy palacsinta. Hiszen már a leves is eltelíti az embert. Kicsit időigényesebb, mint a többi könnyebb leves, de annál finomabb. Nyári vagy tavaszi hónapokban udvaron elkészítve bográcsban is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 1 füstölt csülök
  • 25 dkg tarkabab
  • 2-3 babérlevél
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • fél zeller
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • 1 ek zsír (vagy olaj)
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 kanál ecet
  • csipetke tészta


Elkészítése: A csülköt és a babot egy éjszakára külön-külön be kell áztatni egy egész éjszakára. Másnap friss vízben tegyük fel főni a csülköt és a babot egy edénybe. Adunk hozzá néhány babérlevelet és lassú tűzön egy órán keresztül főzzük. A zöldségeket megpucoljuk, megtisztítjuk és hozzáadjuk a leves alaphoz. Így főzzük tovább, és ha a csülök megpuhult, kivesszük a levesből. Majd készítünk egy hagymás-fokhagymás pirospaprikás rántást, amivel a levesünket besűrítjük. Ezután visszatesszük a levesbe a csülköt és jól átforraljuk. S ezután már tálalhatjuk is. A levest tejföllel, csipetkével is tálalhatjuk. A csülköt akár külön fogásként is adhatjuk tormával, mustárral. Vagy ha a levesben szeretnénk hagyni, akkor nagyobb darabokra kell felvágni. Egy csepp ecettel is ízesíthetjük.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!

  
Ezt már olvasta?Bezárás