A makói Zöldségcentrum Kft.-nél algával kísérleteznek. A cég közel 330 millió forint uniós pénzt nyert a fejlesztéshez. Sokan emlegetik, manapság más a zöldségek, gyümölcsök íze, mint nagymamáink korában, aminek az egyik oka az, hogy a talajban egyre kisebb mértékben vannak jelen mikroelemek. Abban bíznak, hogy a műtrágya helyett használt algatrágya finomabbá teszi a zöldségeket, gyümölcsöket. Céljuk, hogy a növényeket egyfajta trágyaként és permetezőszerként használva kiváltsuk a mesterséges anyagokat. Az algatrágyát hagymaféléken, petrezselyemgyökéren tesztelik. Fejlesztésük két évig fog tartani.

A gazdák leginkább a makroelempótlásról gondoskodnak, a mikroelemekről nem – utóbbi felel éppen az ízekért, a zamatért. A mikroelemeket szerves trágyával lehetne pótolni, ami visszaszorult, az alga erre is megoldás lehetne.

A programban részt vesz a szegedi, méréstechnikával foglalkozó Multisense Labor Kft., valamint a biotechnológiával foglalkozó Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az Ateknea Solutions Hungary Kft is.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás